Sevgili Gençler,
Fakültemiz Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne bağlı olarak 02.05.2012 tarihinde “Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi” adıyla kurulmuş olup, 30.06.2020 tarihinde “Ziraat Fakültesi” olarak ismi değişmiştir. Fakültemizde 2013 yılından itibaren Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri bölümlerinde Eğitim ve Öğretim faaliyetlerine başlanmıştır. 2015 yılında fakültemizin Bitki Koruma bölümü de açılmıştır.
Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan ilk ve tek Ziraat Fakültemizde kadrosu bulunan 3 Profesör, 3 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi, 8 Araştırma Görevlisi ve 24 İdari Personel ile akademik ve idari faaliyetler yürütülmektedir.
Halen Bahçe Bitkileri Bölümünde 64 öğrenci ve Tarla Bitkileri Bölümünde 57 öğrenci olmak üzere toplam 121 öğrenci fakültemizde eğitimlerine devam etmektedir. 2017 yılından itibaren toplam 97 öğrencimiz fakültemizden Ziraat Mühendisi unvanı ile mezun olmuştur. Ayrıca, 2020 yılından itibaren bölümlerimize bağlı Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri anabilim dallarımızda Yüksek Lisans eğitimlerine de başlanılmıştır.
Üniversitemizin 12.12.2018 tarihinden itibaren “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında “ÇAY” alanında ihtisaslaşmasına uygun olarak fakültemizde birçok TÜBİTAK, DOKAP ve Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) yürütülmektedir.
Eğitim Öğretim faaliyetlerinin modern imkânlarla yürütüldüğü sınıflar ve kongre salonu yanında; arazi ve laboratuvar uygulamalarının yürütüldüğü gelişmiş cihazlara sahip 5 adet laboratuvar, 4 adet sera, 4 adet soğuk hava deposu yanında mini çay işleme tesisi ve mantar üretim tesisi mevcuttur. Ziraat Fakültemiz alanında 31 farklı ilçedeki çay bahçelerinden seleksiyon ile elde edilen Dünyanın 5. en büyük "Ulusal Çay Gen Havuzunda" 2034 farklı çay genotipi ile ticari çay çeşitleri bulunmaktadır. Fakültemizde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ülkemizin sadece birkaç üniversitesinde bulunan “Fidan Üretici Belgesi” ve “Süs Bitkileri Üretici Belgesi”’ ile ruhsatlı olarak meyve fidanı (kivi, asma vb.) ile süs bitkisi (kamelya, açelya vb.) üretimleri de gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, yetiştirilen çaylar ile Fakültemiz Mini Çay Fabrikamızda "Akademi Çay" üretimine de başlanmıştır.
Ülkemiz ve bölgemizin gelecekteki tarımsal ihtiyaçlarına göre, üretimde mevcut imkânları değerlendiren ve geliştiren nitelikli Ziraat Mühendisleri olmanız için sizleri fakültemize bekliyorum.
Prof. Dr. Mustafa AKBULUT
Ziraat Fakültesi Dekanı